Cea mai constanta intrebare la prima angajare se refera la experienta anterioara. Specialistii in HR au declarat in Raportul Hipo-Piata fortei de munca in 2018 ca nu e necesar ca toti studentii sa lucreze, insa e important sa fie multilateral dezvoltati si sa fie incadrati in activitati care antreneaza anumite abilitati care pot fi necesare in momentul cand obtin un job: competente de comunicare, abilitatea de a lucra atat in echipa cat si individual, multi-taskingul. Orice job, pe langa niste competente de baza specifice mai cere si abilitatea de a conlucra cu alti oameni, de a face fata unor situatii imprevizibile.
Aptitudini si competente personale
Aptitudinile si competentele personale sunt de cele mai multe ori intalnite in momentele de interactiune, iti ofera lejeritate in a exprima ceea ce vrei sa faci sau ce gandesti. Acestea nu se pot masura, dar angajatorii le cauta la viitorii angajati.
Specialistii Europass considera ca este mult mai bine sa se utilizeze cuvinte simple, cu un limbaj clar, evitandu-se cliseele si afirmatiile mai greu de dovedit.
Printre competente personale se pot enumera capacitatea de a lucra eficient sub presiune, proactivitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, dar si responsabilitatea.
Competente de comunicare
Cu totii am observat ca angajatorii cer bune abilitate de comunicare scrisa si orala. Chiar daca nu sunt trecute in CV, acestea se pot observa in modul de redactare al scrisorii de intentie sau CV-ului, ori direct la interviu. Aceste abilitati sunt importante indiferent ca trebuie sa sustii o prezentare in fata colegilor sau sa discuti direct cu clientii.
Competente si abilitati sociale
Competente si abilitati sociale pot fi confundate cu usurinta cu cele de comunicare, insa acestea pot demonstra capacitatea unui candidat de lucra in echipa, de a interactiona cu colegii, dar si clientii, de a se adapta oricarui mediu cu foarte mare usurinta.
Informatii personale, profil personal si experienta profesionala
Informafiile personale din CV european includ 10 campuri, dar nu este obligatoriu sa fie incluse toate in CV. Campurile ce nu se completeaza, se pot sterge rapid si simplu din document.
In ceea ce priveste profilul personal, este de preferat ca acesta sa nu depaseasca 100 de cuvinte. Sa fie concis, dar cu informatii relevante din care sa reiasa faptu ca esti candidatul ideal pentru acel job.
Recruterii cauta in CV-ul candidatilor un flux al informatiilor si mai putin o multitudine de job-uri cu foarte putina experienta. Sfatul lor este sa ramai la acelasi angajator suficient de mult pentru a capata experienta necesara obtinerii unui job mult mai bun in viitor.
Completeaza-ti CV-ul cu competente si abilitatile cunoscute si afla cele mai bune sfaturi in domeniu